als eerste tip een boek? Echt? Wie heeft er nog tijd om te lezen?! En toch begin ik zo mijn blog. Zelf lees ik al lang niet meer elke dag, soms niet eens elke week! Terwijl ik gek ben op lezen. Maar na de kindjes, het werk, het huishouden en even bijpraten met manlief, wil ik alleen nog maar naar de donzen disco. Zodra mijn hoofd mijn kussen raakt ben ik al vertrokken. Maar als ik mezelf een cadeautje wil geven blijf ik nog even rechtop zitten of pak ik tijdens het voeden van Miró een boek erbij, al lees ik maar 2 bladzijden, dat is toch weer iets. Dit boek is zo een boek dat je even tussendoor kan lezen. Als je je boek inleidt met de tekst: “Soms lijkt ouderschap een eindeloze to-do lijst” Dan weet je dat een kort, krachtig  en toepasbaar boek kan verwachten. Op elke bladzijde vind ik nieuwe inspiratie. Zo herinnert dit boek me ook aan een kleine oefening waarbij je iedere avond drie dingen opschrijft waar je dankbaar voor was die dag. Juist in een periode waar veel op me af komt ervaar ik deze oefening als verrijkend. In de drukte van de dag, inclusief werk of relatiefrustraties en een soms boze peuter, vallen deze kleine momenten van dankbaarheid misschien niet zo op. Het kost me een paar minuten, maar als ik kijk naar de drie zinnen die ik heb opgeschreven voel ik dit soort gevoelens van mij afvallen en plaatsmaken voor iets positiefs. Ik ben me bewust van wat ik die dag geleerd heb en wat de dag me gegeven heeft. Dankbaarheid ervaren is namelijk de kortste en ook snelste weg naar je gelukkig voelen.

De schrijfster Susan Bögels heb ik mogen beluisteren tijdens een lezing. Haar methode van mindful opvoeden heeft ze samengevat in een boek met theorie en oefeningen. Er zit zelfs een link met geleide meditaties bij om naar te luisteren, laten die nu o.a. helpen om even stil te staan bij hoe je je voelt en heerlijk in slaap te vallen…

Mindful opvoeden in een druk bestaan | Susan Bögels | ambo|anthos

Leave a Comment: