Wabi-Sabi is een levensfilosofie uit Japan en staat voor het omarmen van de imperfecties in het leven en juist de schoonheid ervan kunnen ervaren. Imperfectie onderscheidt iets namelijk van de massa en maakt het uniek. Wanneer je deze imperfecties kan opmerken zonder oordeel kun je ze gaan gebruiken om te leren.

De mooiste uitleg voor de uitdrukking Wabi Sabi vond ik zelf in het boek van Beth Kempton[1]:

Wabi Sabi staat voor een kostbare voorraad van wijsheid die stilte, harmonie, schoonheid en imperfectie waardeert, en onze veerkracht kan versterken als we worden geconfronteerd met problemen van vandaag de dag. Wat nog belangrijker is, is dat het accepteren van imperfectie niet hoeft te betekenen dat je je standaard verlaagt of het ergens bij laat zitten. Het betekent dat je jezelf niet veroordeelt om wie je bent; perfect imperfect, tegelijkertijd uniek en net als ieder ander. Eenvoudig gezegd geeft Wabi Sabi je toestemming om jezelf te zijn. Je wordt aangemoedigd om je best te doen, maar niet om jezelf ziek te maken door het onbereikbare doel van perfectie na te jagen. Wabi Sabi zegt tegen je dat je zachtjes moet ontspannen, langzamer aan moet doen en van je leven moet genieten. De leer laat je ook zien dat schoonheid op de meest onwaarschijnlijke plekken gevonden kan worden, waardoor elke dag een toegangspoort naar vreugde wordt.”

In de coaching zal ik jou en je gezin laten ervaren hoe het leven met het Wabi-Sabi bewust zijn kan bijdragen aan een gelukkiger gezinsleven.

Wabi-Sabi (n.) the discovery of beauty in imperfection

[1] B. Kempton; Wabi Sabi – De japanse wijsheid voor een perfect imperfect leven, 2018

Leave a Comment: